De boerderij van de toekomst?

Gaan boeren omschakelen? Past permacultuur binnen de huidige landbouw? Wat zijn de mogelijke perspectieven? Er zijn nog weinig voorbeelden van boerenbedrijven die op dit moment daadwerkelijk zijn omgeschakeld, behalve in Australië en in de USA. De enige tendens is dat boeren kleinschalig omschakelen naar biologische landbouw. Mijns inziens is dit het oude systeem in een nieuw jasje steken, terwijl er geen echte oplossing komt. Het is de vraag of een mogelijke verandering vanuit de eigen sector komt, of dat de kans groter is dat de stap gemaakt wordt door nieuwe boeren van buiten de sector. En de burger kan permacultuur oppakken en toepassen in de achtertuin, stadstuinen, volkstuinen en gemeenschapstuinen, want permacultuur is een andere manier van denken. Deze mindset vraagt dat je alles wat je geleerd hebt over verbouwen van voedsel los moet laten. Dit proces is goed te volgen in de prachtige documentaire van de BBC:

The farm of the future

Rebecca Hosking, boerendochter die documentaire-filmer werd, gaat in op het energiegebruik in de landbouw. Iets dat in de komende jaren kritiek zal worden, al hoeven we niet in paniek te raken. Aan de hand van voorbeelden in Engeland verkent ze de mogelijke perspectieven. Zoals een milieuvriendelijke land- en tuinbouw die ons leven zou kunnen veranderen. Ze kiest ervoor om terug te keren naar de boerderij waar ze opgegroeid is, om die van haar vader over te nemen. Maar HOE gaat ze boeren? Er komen wetenschappers van naam aan het woord zoals Patrick Whitefield, Rob Hopkins, Rosie Boycott, Richard Heinberg en Tim Lang. Niet alleen permacultuur-enthousiastelingen komen hier aan hun trekken, want elk weldenkend mens kan zijn of haar voordeel doen met deze BBC documentaire.

A farm for the future / Een boerderij in de toekomst (english spoken- ned. ondertiteld) from Praktijk Ourobouros on Vimeo.

Contact

Wilt u advies of een permacultuur ontwerp?
Kijk op diensten wat ik voor u kan betekenen of neem contact op voor meer informatie.