De Smalriemse Hof

In opdracht van familie van Zanten heb ik een permacultuur design ontworpen voor 4 hectare (40.000 m2) grasland. Het land dat vroeger een kersenboomgaard is geweest, was een grasland waar de paarden van de buren liepen. Op het perceel is ook het woonhuis en een grote schuur gevestigd. Het terrein is 100 m breed, 450 m diep en heeft zware kleigrond. De locatie is het buitengebied bij Beusichem, vlakbij de Lek in de Betuwe, Gelderland.

In een notendop is de wens het ongebruikte land om te bouwen naar een permacultuur landschap met voedselbos, vijver, varkens, groot gewas, een moestuin en veel meer.

Het ontwerp en adviesrapport omvat:

 • vijver
 • voedselbos
 • schapen
 • varkensterrein en verblijf
 • wallen met blote voetenpad
 • waterpoel
 • een meente; een coöperatieve moestuin
 • prive moestuin
 • groot gewas
 • composteersysteem
 • mini camping

Het project is begin 2014 gestart met het aanvragen van de vergunningen. En de paarden zijn van het land afgehaald om de compactering van de grond te stoppen. Het land is ingezaaid met groenbemesters. In 2015 is de vijver, het varkensverblijf, de poel en de wallen gegraven. En de paden voor de tractor zijn gemarkeerd. Tevens zijn er inmiddels 3000 bomen geplant via een subsidie traject om oude hoogstam fruitbomen weer terug te brengen. Inmiddels grazen er schapen als natuurlijke maaiers en bemesters. De grond heeft zich in korte tijd al een verbetering laten zien door de diversiteit aan grassen, klaver etc. en het verdwijnen van distels. De komende jaren zal stapsgewijs het project groeien en bloeien.

De opdrachtgever Jolanda Verburg over het permacultuur project in Beusichem:

Vanaf 2010 zijn wij gestart met nadenken over wat wij met onze 4 hectare eigen grond zouden kunnen doen. Na wat studie besloten wij onze grond om te vormen tot permacultuur landschap. Bor Borren woonde toentertijd bij ons in het dorp dus hebben wij hem benaderd om ons te helpen met ons plan. Hij heeft de samenstelling en ligging van ons landschap onderzocht en daarvoor een ontwerp gemaakt.

Wij wonen op de stroomruggen van de Lek in het de limes gebied, wat betekent dat er opgravingen uit de romeinse tijd in de grond kunnen zitten, waardoor het graven van een vijver niet was toegestaan. Het plan van Bor hebben wij voorgelegd aan de gemeente, wat met gemengd enthousiasme werd ontvangen. Vanuit RO werden bezwaren opgeworpen, maar mensen die vernieuwing van het rivierenlandgebied omarmen waren vóór en hebben ons geholpen bij de realisatie.

Alleen na het uitvoeren van een archeologisch onderzoek kon het plan in behandeling genomen worden. Omdat de uitkomst geen bijzonderheden liet zien is het grootste gedeelte van het plan door de gemeente goedgekeurd. Helaas hebben onze buren bezwaar gemaakt tegen de aanleg van de vijver, waardoor het project een jaar vertraging opliep.

Bij de uitwerking zijn wij enigszins afgeweken van het advies van Bor met betrekking tot de voorgestelde soorten en diversiteit in aanplant van het voedselbos. Door het enthousiasme van de gemeente was ook Landschapsbeheer Gelderland geïnteresseerd geraakt over onze plannen waardoor we een subsidie hebben gekregen. De enige voorwaarde voor subsidie was dat de aanplant van bomen en struiken van nature in het Betuwse landschap moeten voorkomen.

Ons permacultuur landschap bevat een grote vijver en een door wallen beschutte paddenpoel. Inmiddels zijn zo’n 100 hoogstam fruitbomen aangeplant, allemaal enkel soorten van zowel oude als nieuwe rassen, waarmee de cultuurhistorische waarde van het rivierenland wordt benadrukt. In totaal zijn ongeveer 3000 bomen en struiken aangeplant waaronder knotwilgen en meidoornhagen, die van oudsher onderdeel zijn van het rivierenlandschap.

Wij hebben heel prettig met Bor samengewerkt. Hij heeft onze wensen en eisen perfect verwerkt in het plan. Zelf hebben wij dit niet zo kunnen bedenken omdat de kennis van landschapsinrichting en permacultuur complexer is dan wij beseften. Het advies om zo dicht mogelijk bij het huis meer gestructureerd te werk te gaan en verder weg de natuur de vrije hand te geven is een goede keuze. Ook het advies om een beschutting rondom de paddenpoel te maken is heel welkom gebleken. Wij kunnen daar nu zacht en kwetsbaar fruit kweken. Ook is de plek geschikt als picknickplaats en als kampeerplek voor familie en vrienden. Zelf geef ik er bij goed weer yogales.