Diensten

Wil je leren hoe je anders naar je land of tuin kunt kijken? En hoe je jouw land of tuin anders kunt inrichten met een minimale input en op een energie-efficiënte wijze? Dan kan een permacultuurdesign je daarbij helpen.

Stap 1: intake

Wij beginnen met de intake. Ik bezoek je op jouw locatie en dan lopen wij samen door je tuin of landgoed heen. Ik zal je gelijk bepaalde oplossingen aanreiken en suggesties geven over hoe je jouw doelstellingen zou kunnen bereiken. Ik stem me hierbij uiteraard af op jouw wensen. De intake duurt ruim 2 uur. Na de intake bepaal je zelf of je met mij in zee wilt gaan. Mocht je daar niet voor voelen, dan betaal je alleen de intake.

Stap 2: ontwerp en presentatie

Na de intake maak ik een uitgebreid en gedetailleerd digitaal ontwerp voor je. Dat presenteer ik aan jou op jouw locatie met een uitgebreide toelichting. Bij de presentatie krijg je de volgende onderdelen (op papier en digitaal):

 • het ontwerp op A3-formaat;
 • een uitgebreide rapportage van ongeveer 30 pagina’s, waarin het hele plan beschreven staat met foto’s, tekeningen, adviezen, tips en links;
 • een bomen-, struiken- en plantenlijst met ruim 250 soorten (26 pagina’s);
 • een handleiding voor het aanleggen van een voedselbos (22 pagina’s);
 • een handleiding voor composteertechnieken (25 pagina’s).
 • Introductie tot Permacultuur (30 pagina’s).
Support

Voer je het project zelf uit? Dan ben ik per mail of telefonisch beschikbaar om je te ondersteunen.

Uitvoering

Vanuit de visie dat we samen werken met de natuur vind ik dat mijn opdrachtgevers zelf zoveel mogelijk ervaringen zouden moeten opdoen in het uitvoeren van het plan. De keuze is uiteraard aan jou. Het ontwerp is jouw handleiding waarmee je aan de slag kunt. Wil je graag hulp of ondersteuning bij de uitvoering? Dan kan ik je in contact brengen met andere permacultuurspecialisten en hoveniers die kunnen denken vanuit de principes van permacultuur.

Overige diensten
 • In sommige situaties is een volledig traject met design niet van toepassing en kan een intake al voldoende zijn. Dit geldt bijvoorbeeld vooral voor bestaande permacultuurprojecten. Ik maak dan eventueel een beplantingsplan en/of een adviesrapportage.
 • Bij kleine tuinen of stadstuinen kan een intake van 3 uur voldoende zijn. We werken dan samen een plan uit voor jouw specifieke situatie.
 • Ik geef ook begeleiding en advies bij projecten in uitvoering.
 • Ik kan een begroting voor jou maken voor jouw tuin of land(goed).
 • Ik kan jou advies geven bij jouw aankoop van een stuk land of bouwperceel.
 • Een uitgewerkt ontwerp kan nuttig zijn bij het indienen van plannen bij de gemeente of provincie in verband met vergunnings- of subsidieaanvragen.
Offerte en kosten

Wil je een offerte of heb je een vraag? Vul dan het contactformulier in of bel met 06 270 92 650. Ik reageer binnen 24 uur en maak graag een vrijblijvende offerte voor je. De kosten voor een ontwerp zijn afhankelijk van de oppervlakte en de locatie van jouw tuin of land. Ik verzorg opdrachten voor heel Nederland en ben ook beschikbaar voor het buitenland.