Beusichem Betuwe

admin

Een permacultuur design voor 4 hectare grasland. Het land was vroeger een kersenboomgaard en een grasland waar de paarden van de buren liepen. Op het perceel bevinden zich ook het woonhuis en een grote schuur. Het terrein is 100 m breed, 450 m diep en heeft zware kleigrond. Gelegen in het buitengebied bij Beusichem, vlakbij de Lek in de Betuwe, Gelderland.

De wens was om het ongebruikte land om te bouwen naar een permacultuur-landschap met onder andere een voedselbos, vijver, varkens, groot gewas en een moestuin.

Inhoud van het ontwerp- en adviesrapport

 • een vijver
 • een voedselbos
 • ruimte voor de schapen
 • een varkensterrein en verblijf
 • glooiingen met blote voetenpad
 • een waterpoel
 • een meente; een coöperatieve moestuin
 • een privé-moestuin
 • ruimte voor groot gewas
 • een composteersysteem
 • een mini-camping

Het project startte begin 2014 met het aanvragen van de vergunningen. We haalden de paarden van het land om de compactering (samenpersing) van de grond te stoppen. We zaaiden het land in met groenbemesters. In 2015 werden de vijver, het varkensverblijf, de poel en de wallen gegraven. En de paden voor de tractor werden gemarkeerd. Tevens hebben we 3.000 bomen geplant via een subsidietraject om oude hoogstamfruitbomen terug te brengen. Inmiddels grazen er schapen als natuurlijke maaiers en bemesters. De grond heeft in korte tijd al een verbetering laten zien door de diversiteit aan grassen, klaver en het verdwijnen van distels. De komende jaren zal het project stapsgewijs verder groeien en bloeien.

Opdrachtgever Jolanda Verburg over het permacultuur project in Beusichem:

In 2010 zijn wij gestart met nadenken over wat wij met onze 4 hectare eigen grond zouden kunnen doen. Na wat studie besloten wij onze grond om te vormen tot permacultuur landschap. Bor Borren woonde toentertijd bij ons in het dorp dus hebben wij hem benaderd om ons te helpen met ons plan. Hij heeft de samenstelling en ligging van ons landschap onderzocht en daarvoor een ontwerp gemaakt.

Wij wonen op de stroomruggen van de Lek in het Limesgebied, wat betekent dat er opgravingen uit de Romeinse tijd in de grond kunnen zitten, waardoor het graven van een vijver niet was toegestaan. Het plan van Bor hebben wij voorgelegd aan de gemeente, wat met gemengd enthousiasme werd ontvangen. Vanuit Ruimtelijke Ordening (RO) werden bezwaren opgeworpen, maar mensen die vernieuwing van het rivierenlandgebied omarmen waren vóór en hebben ons geholpen bij de realisatie.

Archeologisch onderzoek

Pas na het uitvoeren van een archeologisch onderzoek kon het plan in behandeling genomen worden. Omdat de uitkomst geen bijzonderheden liet zien is het grootste gedeelte van het plan door de gemeente goedgekeurd. Helaas hebben onze buren bezwaar gemaakt tegen de aanleg van de vijver, waardoor het project een jaar vertraging opliep.

Bij de uitwerking zijn wij enigszins afgeweken van het advies van Bor met betrekking tot de voorgestelde soorten en diversiteit in aanplant van het voedselbos. Door het enthousiasme van de gemeente was ook Landschapsbeheer Gelderland geïnteresseerd geraakt over onze plannen waardoor we een subsidie hebben gekregen. De enige voorwaarde voor subsidie was dat de aanplant van bomen en struiken van nature in het Betuwse landschap moeten voorkomen.

Ons permacultuur landschap bevat een grote vijver en een door wallen beschutte paddenpoel. Inmiddels zijn zo’n 100 hoogstamfruitbomen aangeplant, allemaal enkel soorten van zowel oude als nieuwe rassen, waarmee de cultuurhistorische waarde van het rivierenland wordt benadrukt. In totaal zijn ongeveer 3.000 bomen en struiken aangeplant waaronder knotwilgen en meidoornhagen, die van oudsher onderdeel zijn van het rivierenlandschap.

Over de samenwerking met Bor

Wij hebben heel prettig met Bor samengewerkt. Hij heeft onze wensen en eisen perfect verwerkt in het plan. Zelf hadden wij dit niet zo kunnen bedenken omdat de kennis van landschapsinrichting en permacultuur complexer is dan wij beseften. Het advies om zo dicht mogelijk bij het huis meer gestructureerd te werk te gaan en verder weg de natuur de vrije hand te geven is een goede keuze. Ook het advies om een beschutting rondom de paddenpoel te maken is heel welkom gebleken. Wij kunnen daar nu zacht en kwetsbaar fruit kweken. Ook is de plek geschikt als picknickplaats en als kampeerplek voor familie en vrienden. Zelf geef ik er bij goed weer yogales.

Design opgeleverd: mei 2014

Uitvoering: graafwerkzaamheden en bomen aanplant in 2015

Permacultuur Design Smalriemsehof Beusichem

Krantenbericht

Foto’s van het project

Contact

Wilt u ook een permacultuur ontwerp?
Neem contact op voor een vrijblijvende offerte.

Terug naar overzicht projecten