Over Bor

Toen ik op kamers ging wonen, kocht ik in december een zak gesneden boerenkool. Mijn favoriete stamppot die mijn moeder altijd heerlijk klaarmaakte. Het koken en klaarmaken was voor mij het probleem niet, maar het was ronduit smerig. Waar was de smaak gebleven! Dit was het eerste bewuste moment van het verschil tussen industrie groente en groente uit de achtertuin. Mijn opa had een grote moestuin waar de hele familie van kon eten. En de boerenkool werd pas geoogst na de eerste vorst, dat is het smaak geheim.

Deze grote moestuin was voor mij als kind altijd een speelparadijs waar je ook nog kon snoepen van al het fruit. Druiven, bosbessen, rode besjes, pruimen, kersen, bramen, kruisbessen en aardbeien. Waar zijn die moestuinen tegenwoordig gebleven? Ik zeg dit niet zozeer naar een hang naar het verleden, maar omdat we de smaken en de rijkdom van groente en fruit uit eigen tuin hebben opgegeven. Bij de super lijkt de kwaliteit goed, maar dat is de buitenkant. De smaak is verdwenen en je weet dat het geproduceerd is op kunstmest en gegarandeerd is voorzien van gif. En bij de bio winkel klagen we dat daar de groente duur is en er niet mooi uit ziet. We willen niet betalen voor kwaliteit en smaak.

Maar terug naar het gevoel van rijkdom van de eigen voedselvoorziening vanuit de achtertuin. Ik stel mij zo voor dat als meer mensen hun achtertuin, stadstuin, volkstuin of balkon vol laten groeien met voedsel, het contact met voedsel, de smaak en de kwaliteit weer terug komt. Gelukkig zie ik dat stadstuinieren en de vraag naar volkstuinen tegenwoordig weer toeneemt. En met permacultuur kan tuinieren weer makkelijker worden! Als steeds meer mensen zichzelf kunnen voorzien van voedsel en de overvloed gaan delen, dan worden er kansen gecreëerd zodat het probleem van een toekomstig voedselschaarste kan worden opgelost. Een aspect van permacultuur is dat het een systeem is dat niet uitgaat van centraal produceren zoals in de huidige landbouw, maar dat uitgaat van de-centraal produceren. Een toekomstbeeld is dat er weer meer boeren nodig zijn. Deze boeren werken vanuit een diversiteit aan aanbod voor de lokale markt. En consumenten kunnen direct hun boodschappen bij de boer inkopen. De diversiteit van een permacultuur aanbod kan bestaan uit: seizoens groente en fruit, noten, aardappels, graan, paddestoelen, melk en melkproducten, eieren, vlees, ingemaakt voedsel, jams en honing. In principe alle producten die zelf te maken zijn. Voordeel is dat de boer weer zijn inkomsten heeft van zijn eigen product en niet zoals op dit moment alleen maar kosten. Transportkosten nemen terug omdat de consument lokaal de producten zelf ophaalt. Dit is een verschuiving van het anonieme industriële aanbod uit de super naar het verse en persoonlijke aanbod van de boer. En mijn overtuiging is dat wanneer de massa weer gezond en met smaak kan eten van eigen bodem er veel gezondheidsproblemen en bijhorende kosten verdwijnen.

Ik ben geïnspireerd geraakt door de levenshouding van permacultuur. Ik heb boeken gelezen, workshops gevolgd, in 2011 en 2013 op diverse boerderijen in Italië meegedraaid en in oktober 2012 mijn PDC (Permaculture Design Course) gehaald in Australië bij Geoff Lawton. In de zomer van 2013 heb ik de 10 weekse intership bij The Permaculture Reseach Institute van Geoff Lawton gevolgd. Tevens ben ik in 2013 begonnen met het ombouwen van mijn eigen siertuin naar een permacultuur tuin. Oh ja, ik ben geboren op de boerderij. Dát zal ook wel meespelen.

Permacultuur opleidingen
 • PDC (Permaculture Design Course), Geoff Lawton, Permaculture Research Institute Australia, (oktober 2012, 2 weken)
 • Internship, Permaculture Research Institute Australia (juni-september 2013, 10 weken)
  • Earthworks cource, Geoff Lawton (1 week)
  • Project Aid Workers course, Geoff Lawton (1 week)
  • Teacher Training Course, Geoff Lawton (1 week)
  • Compost soil Cource, Paul Taylor (1 week)
  • Urban Permaculture Design and Consultancy course, Nick Huggins (1 week)
  • Introduction to Apiculture (Bee-course), Peter Stace (3 dagen)
  • Permaculture tool use and repair, Danial Lawton (3 dagen)
Permacultuur workshops
 • Olijfbomen snoeien, La Bianchina, Jolanda van Dijk (maart 2012, 2 weken)
 • Cursus Humisme, Marc Siepman (juli 2013, 4 dagen)
 • Workshop paddestoelen kweken, Bruno Van Haudenhuyse (mei 2013, 1 dag)