Over Bor Borren

Toen ik op kamers ging wonen, kocht ik in december een zak gesneden boerenkool. Mijn favoriete stamppot die mijn moeder altijd heerlijk klaarmaakte. Het koken en klaarmaken was voor mij het probleem niet, maar de smaak was bedroevend. Waar was die gebleven!? Dit was het eerste bewuste moment van het verschil tussen industriële groente en die uit de achtertuin. Mijn opa had een grote moestuin waar de hele familie van kon eten. En de boerenkool werd pas geoogst na de eerste vorst. Hét antwoord op het smaakgeheim.

Deze grote moestuin was voor mij als kind altijd een speelparadijs waar je ook nog kon snoepen van al het fruit. Druiven, bosbessen, rode besjes, pruimen, kersen, bramen, kruisbessen en aardbeien. Waar zijn die moestuinen tegenwoordig gebleven? Ik zeg dit niet zozeer vanuit een hang naar het verleden, maar wel omdat we de smaken en de rijkdom van groente en fruit uit eigen tuin zijn kwijtgeraakt. Bij de supermarkt lijkt de kwaliteit goed, maar dat is slechts de buitenkant. De smaak is verdwenen en je weet dat het geproduceerd is met kunstmest en gegarandeerd voorzien van gif. En bij de biowinkel klagen we dat de groente duur is en er niet mooi uit ziet. We willen niet betalen voor kwaliteit en smaak.

Groente uit de achtertuin

Maar terug naar het gevoel van rijkdom van de eigen voedselvoorziening vanuit de achtertuin. Ik stel mij zo voor dat als meer mensen hun achtertuin, stadstuin, volkstuin of balkon vol laten groeien met voedsel, het contact met voedsel, de smaak en de kwaliteit weer terugkomt. Gelukkig zie ik dat stadstuinieren en de vraag naar volkstuinen weer toeneemt. En met permacultuur kan tuinieren weer makkelijker worden! Als steeds meer mensen zichzelf kunnen voorzien van voedsel en de overvloed gaan delen, dan creëert dat kansen om het probleem van een toekomstige voedselschaarste op te lossen. Permacultuur gaat niet uit van centraal produceren zoals in de huidige landbouw, maar van decentraal produceren.

Permacultuurtoekomst

Een toekomstbeeld is dat er weer meer boeren nodig zijn, zodat deze boeren werken vanuit een diversiteit aan aanbod voor de lokale markt. En consumenten kunnen direct hun boodschappen bij de boer inkopen. De diversiteit van permacultuur kan bestaan uit: seizoensgroente en -fruit, noten, aardappels, graan, paddestoelen, melk en melkproducten, eieren, vlees, ingemaakt voedsel, jams en honing. In principe alle producten die we zelf kunnen maken. Voordeel is dat de boer zijn inkomsten weer heeft. Transportkosten nemen af, omdat de consument de producten lokaal zelf ophaalt. Het anonieme industriële aanbod uit de supermarkt verschuift naar het verse en persoonlijke aanbod van de boer. En mijn overtuiging is dat wanneer de massa weer gezond en met smaak van eigen bodem kan eten zullen er veel gezondheidsproblemen en bijhorende kosten verdwijnen.

Permacultuur als levenswijze

Ik ben geïnspireerd geraakt door de levenswijze van permacultuur. Ik heb boeken gelezen, workshops gevolgd, in 2011 en 2013 op diverse boerderijen in Italië meegewerkt en in oktober 2012 mijn PDC (Permaculture Design Course) gehaald in Australië bij Geoff Lawton. In de zomer van 2013 heb ik de 10-weekse internship bij ‘The Permaculture Research Institute‘ van Geoff Lawton gevolgd. Tevens ben ik in 2013 begonnen met het ombouwen van mijn eigen siertuin naar een permacultuur tuin. En ik ben geboren op de boerderij, dus dát zal ook wel meespelen. Naast mijn permacultuur activiteiten ben ik opgeleid als grafisch ontwerper en heb veel ervaring in het uitwerken van complexe processen naar een helder visueel beeld.

Permacultuur opleidingen
 • PDC (Permaculture Design Course), Geoff Lawton, Permaculture Research Institute Australia, (oktober 2012, 2 weken)
 • Internship, Permaculture Research Institute Australia (juni-september 2013, 10 weken)
  • Earthworks cource, Geoff Lawton (1 week)
  • Project Aid Workers course, Geoff Lawton (1 week)
  • Teacher Training Course, Geoff Lawton (1 week)
  • Compost soil Cource, Paul Taylor (1 week)
  • Urban Permaculture Design and Consultancy course, Nick Huggins (1 week)
  • Introduction to Apiculture (Bee-course), Peter Stace (3 dagen)
  • Permaculture tool use and repair, Danial Lawton (3 dagen)
Permacultuur workshops
 • Olijfbomen snoeien, La Bianchina, Jolanda van Dijk (maart 2012, 2 weken)
 • Cursus Humisme, Marc Siepman (juli 2013, 4 dagen)
 • Workshop paddestoelen kweken, Bruno Van Haudenhuyse (mei 2013, 1 dag)

 

Contact

Wilt u ook een permacultuur ontwerp?
Neem contact op voor een vrijblijvende offerte.