PDC gehaald!

Begin oktober 2012 haalde ik mijn Permaculture Design Course (PDC) op de demo-boerderij van Geoff Lawton in Australië. Een bijzondere ervaring in Downunder. Een land dat een grote voorsprong heeft in permacultuur.

Begin 2012 had ik mij ingeschreven voor een PDC in Nederland. Op het laatste moment ging deze cursus niet door vanwege te weinig belangstelling. De overige cursussen van andere aanbieders waren al gestart. Dan vraag je je zelf af: “Wat nu!? Ik wil niet een jaar wachten op de volgende.” In Nederland worden de PDC’s over twee seizoenen uitgesmeerd. Elke maand twee weekenden theorie en praktijk.

PDC in het buitenland

De andere opties zijn dan in Portugal, Bulgarije en Turkije. Een stap verder worden de meeste cursussen aangeboden in Australië, de bakermat van de Permacultuur. Daar doen ze het in 72 uur, in  twee weken. Mijn grootste argument is dat je daarmee de kennis bij de bron haalt. Er werd een PDC aangeboden door Bill Mollison samen met Geoff Lawton op de universiteit van Melbourne. ‘Dat is mooi’, dacht ik. Echter, tijdens de online inschrijving ging alles mis. Gelukkig zag ik een doorlink naar de site van Geoff waarop ik zag dat Geoff de volgende PDC hield op zijn eigen boerderij: The Permaculture Research Institute. Dat leek me beter! Dan zie je de theorie ook in de praktijk. En een verblijf op een boerderij is beter dan in de stad.

The farm: New South Wales, 66 acre (ca. 27 ha) in de subtropen, aan een riviertje, tegen een heuvel. Bos, diverse graslanden voor koeien en paarden. Een compleet watersysteem van vijvers, dammen en swales (geulen). 90% van de gerechten komen uit de grote moestuin. Verschillende voedselbossen. Verder klein vee als geiten, kippen, eenden en konijnen. Kweekkassen, een bamboebos en akkergrond voor grote gewassen zoals aardappels en graan. De camping (eigen tent meenemen) met douche met warm water op een ‘rocket-stove’ en composttoiletten. Het huis en de trainingruimte zijn hooibaal-huizen. De elektriciteit komt van zonnepanelen met opslag. De enige verbinding met ‘buiten’ is de telefoonlijn.

Geslaagde Permaculture Design Course

Twee weken van 9 tot 5 theorie volgen op basis van ‘A Designers’ Manual’ van Bill Mollison. Met 23 andere studenten tussen 23 en 60 jaar, nationaal en internationaal (Chili, USA, Italia, Kazachstan, Canada en meer), en totaal verschillende achtergronden. Maar de sfeer was erg goed, na twee weken was er een ‘familie’-gevoel. De training was absoluut de moeite waard. Het gaat niet om hoe je plantje poot, maar hoe kun je conceptueel de natuur begrijpen en daar naar handelen. Geoff heeft inmiddels bijna 20 jaar ervaring met lesgeven en heeft overal ter wereld projecten gedaan. En dat merk je in alle voorbeelden van de diverse klimaten.

Contact

Wilt u advies of een permacultuur ontwerp?
Kijk op diensten wat ik voor u kan betekenen of neem contact op voor meer informatie.