Tuinieren op zandgrond

“Doe je ook tuinen?”, was de vraag. “Ik wil graag een permacultuur tuin, maar ik ben niet handig en het mag geen tijd kosten en ik heb weinig budget.” Dat is lastige combinatie van vragen. Na een bezichtiging, vlak bij mij in de buurt in Bloemendaal, zie ik een kleine voor- en achtertuin met veel achterstallig onderhoud. In overleg heb ik een eenvoudig potloodschets gemaakt en afgesproken dat we gezamenlijk een paar zaterdagen aan de slag gaan. Dat was dus 2 dagen snoeien en opruimen. Tot mijn schrik kom ik er ook achter dat de grond erg arm is. Duinzand. Wat doe ik daarmee?

Na wat speurwerk heb ik een doos bentoniet gekocht. Dit is fijn poeder dat bestaat uit kleimineralen. Dit zorgt ervoor dat water en voedingsstoffen beter worden vastgehouden waardoor de aarde steviger wordt. Dit heb ik samen met bloedmeel en steenmeel over de aarde gestrooid en licht geharkt. Vervolgens de kale stukken ingezaaid met klaver, een stikstof fixerend plantje. En natuurlijk de eerste week goed met water sproeien. En tot mijn verrassing schoot de klaver uit de grond. Na een maand heb ik de aarde nog eens getest en het was inderdaad een stuk verbeterd in structuur. Alle nieuwe planten zoals de aalbes, lavendel, kruisbes, druif, braam, munt en tijm doen het goed! Zo zie je maar, het begint bij de aarde!

De tuin zelf heb ik voornamelijk aangelegd met bestaande stenen die er lagen. Het pad naar de achterom is van steen, boomschors en schelpen. Achterin de tuin staat een compostbak waar al het snoeiafval is ingegaan nadat het door de hakselaar is gegaan. Verder is er nog een appelboom en een bamboe geplant. Eén strook is geschikt gemaakt voor groente.